Informatie over het CCV-D1 en CCV-D2 Certificaat Directiechauffeur
Onafhankelijke certificering basis- en voortgezette rijopleiding directiechauffeur
Met het volgen van de CCV-D1, basisrijopleiding directiechauffeur, kun je in het bezit komen van het CCV-D1 Certificaat Directiechauffeur. Wanneer je vervolgens de CCV-D2, voortgezette opleiding directiechauffeur, volgt kun je het CCV-D2 Certificaat Directiechauffeur behalen. Deze certificaten voor CCV-D1 en CCV-D2 worden branchebreed geaccepteerd en gewaardeerd. De bijbehorende examens worden onafhankelijk geëxamineerd door de CCV. Dit zorgt voor een duidelijke landelijke normering voor de basis- en voortgezette rijopleidingen voor VIP-, overheids- en directiechauffeurs.
CCV erkend opleidingsinstituut
De examens voor onze CCV-D1 en CCV-D2 Certificaat Directiechauffeur rijopleiding worden afgenomen door examinatoren van de CCV, Contactcommissie Vakbekwaamheid. De CCV is een divisie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het is een gerenommeerd exameninstituut op het gebied van rijopleidingen zoals de opleiding tot directiechauffeur. PDS Rijopleidingen is door de CCV erkend als opleidingsinstituut. Dit betekent dat u een volwaardig CCV-D1 en CCV-D2 diploma kunt halen.
Geldigheidsduur en verlenging CCV-D1 of CCV-D2 certificaat
Zowel het CCV-D1 als het CCV-D2 Certificaat Directiechauffeur heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Het certificaat wordt met een periode van maximaal 5 jaar verlengd. Voorwaarde is dat je binnen een periode van uiterlijk 5 jaar, gerekend vanaf de afgiftedatum van het certificaat, minimaal 3 onderhouds- of applicatiedagen volgt. Je mag één theoriedag volgen. De rest moeten praktijkdagen zijn. De dagen mogen aaneengesloten of verspreid ingepland worden en moeten gevolgd worden bij een CCV-D1 en CCV-D2 erkend opleidingsinstituut voor het behalen van een diploma. PDS Rijopleidingen is hiervoor uiteraard door de CCV erkend.
Wat is de afgiftedatum van mijn nieuwe certificaat?
Om het CCV-D1 of CCV-D2 certificaat te verlengen, dienen voor de verloopdatum van het certificaat minimaal 3 applicatiedagen gevolgd te zijn en de verlenging aangevraagd te zijn. Indien tenminste één van de applicatiedagen heeft plaatsgevonden in het laatste jaar (laatste 365 dagen) van geldigheid van jouw CCV-D1 of CCV-D2 certificaat, dan is de afgiftedatum van het nieuwe certificaat gelijk aan de verloopdatum van het oude certificaat. Om deze maximale verlenging te verkrijgen, is het dus slim om in ieder geval één van de drie verplichte applicatiedagen (of een extra applicatiedag) te volgen in het laatste jaar (laatste 365 dagen) van geldigheid van het certificaat. Wanneer je geen applicatiedag meer hebt gevolgd nadat het laatste jaar van geldigheid was ingegaan, dan gaat het nieuwe certificaat in op de datum waarop je jouw laatste applicatiedag hebt gevolgd. Het nieuwe certificaat is dan dus minder dan 5 jaar geldig.
Vrijstelling taxidiploma
Het CCV-D1 Certificaat Directiechauffeur geeft vrijstelling voor het Chauffeursdiploma voor de taxi. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je kunt het Chauffeursdiploma Taxi dus aanvragen zonder dat je daarvoor extra opleidingskosten hoeft te maken. Samen met een Verklaring omtrent het Gedrag en een geneeskundige verklaring Taxi kun je daarmee een Chauffeurskaart Taxi aanvragen. De chauffeurskaart wordt ook wel taxipas of chauffeurspas genoemd. Deze kaart is verplicht wanneer je taxidiensten uitvoert. Zou je bijvoorbeeld voor een bedrijf gaan werken dat naast directievervoer, ook taxivervoer aanbiedt, dan mag je met zo’n chauffeurskaart ook de taxiritten uitvoeren.